VALLAHİ ARİKNEBA –

- VALLAHİ ARİKNEBA –
Kimin eli kimin cebinde belli değil.
Nerede ?
Şavşat ilçesi kale dibi mevkii ile Hınzat köprüsü arasında.
Yol ve dere.
Hadi diyelim ki Mansurat deresini geç. Yatağında, çelik paletler altında obruklar oluşmuş;
Artık o,kasabın bıçağını yalayan kurbanlık gibi.
Gel gelelim yola. Vatandaş gelengi tarlasına dönüşmüş yolun kabarık ve oyuklu yüzüne dünden razı.
Sıkıntı yaratan konumu kapalı olması.
Zaten yöre halkı yetmiş yıl boyunca hizaya girmeyen Artvin-Şavşat arasındaki alternatifi bulunmayan yolun kapalı ve açık konumundan bıkkınlık getirmiş.
1940 yılından itibaren üç nesli sarmala alan bu kadersiz yolun bir türlü aslını görmeyen insanların babası da,dedesi de,dedesinin dedesi de bu yolun düzgün halini tanımadan göçüp gittiler.
Yol hususunda el aman dileyen yöre halkının şimdi de karşısına çıkan bu yol yapımında;
Kapalı olduğunu belirten ne bir işaret ne de bir levha vs.yok.
Devlet baba,yol ve vatandaş ilişkisini düzenlemek için yetkili kurumlar inşa ederek yetkiler vermiş.
Sitemleri boca boca olan vatandaşım,pos bıyıklı,kara gözlü,sürmeliler,gadan alim.
Söz konusu ahvali dizayn edecek muktedir bakkal Arslan Eryiğit değildir elbette.
Yetmiş yıl da yetmiş kilometre uzunluğa sahip Artvin-Şavşat arasındaki yapım ve onarımı halen devam eden ana yolun ve de şimdilerde ki Kaledibi ve Hınzat güzergahını izleyen kontrolsuz açılıp kapatılan söz konusu yolun inşasının sorumlusu Trabzon 10 ncu Karayolları Bölge Müdürlüğü.
Şayet,ilçemiz Kayadibi köyü’nün yıllar önce atıl değerlerinin de ötesine geçerek toprağın altına inmek üzere olan ,sanki gökten yağan göktaşlarının izlerini taşıyan bir zemine dönüşen yolun ahvalini sorarsanız, onun sorumlusu Özel İdare ve Köy Hizmetleri birimleridir.
Konunun üçüncü ve esas ayağı ise siyasi mekanizmadır.
Sizlerin verdiği oylar sayesinde ,siyasi level’i gögüsleyen vekiller, İl Encümen’i seçilenler ve de ilçedeki temsilcilerden oluşan muhteremlerdir.
Savorana yatı misali demir atıp, makam ve mevkilerde yan gelip yatmakla olmuyor.
Vallahi “Arikneba”
Yoldan geçen sürücüler ve yolcular durumdan şikayetçi.
Araç trafiğinin bugünü dün gibi değil, yollar üzerindeki makas daraldıkça daralıyor.
İki mil,yani yaklaşık üç kilometre mesafelik yol üzerinde yedi yüz metre aralıklarla kurulan topu topu, dört birim. İkisi müteahhit,ikisi de firma çalışmalar gırla.
Bir kez gidin,kolaçan edin var mı yok mu orada ki çığlıkların manidar hali.
Reaya yılkısı içerisinde bir alaca dana( buzağı) nın sırıtması gibi insanların işlerinde vasat,ehli olup olmadığı aynalar misali ışıldar.
Geçmişteki gerçek bir öykü ile bitirmek istiyorum.
Şimdiki iktidardan önceki koalisyon hükümeti döneminde ihaleyle aldığı yolu inşa eden müteahhitten Artvin “Varyant” denilen kısımda ulaşım sağlayan bölümünün karayolları normlarına uygun düşmediği hususunda kamu adına itiraz ettiği için Kastamonu’ya sürgün edilen Trabzon 10 ncu Karayolları Bölge Müdürü’nün ardından,Artvin bünyesinde iki sorumlu müdür’ünde söz konusu baş döndüren ve insanlarda ki araba tutma sedromunun çıkış ana bayii iki yüz adet viraja sahip yolun eksik yanlarını dile getirip halk adına direndikleri için onlar da başka başka yerlere sürüldüler.
Görevlerinin gereğini dürüstçe yapan,kamu adına halkın hakkını savunan bu kamu görevlilerine sahip çıkmayıp zulmeden, norm dışı yol yapan müteahhidi tercih eden dönemin sorumlu bakanına da bizlere yazacak ve elli yıl sonra da okunacak hikayeler malzemesi verdiği için ayrıca teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla.
Faruk Albay
“Arikneba” gürcüce olup,olmaz,olamaz anlamındadır.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR