Köy Enstitüleri Yolculuğundan Gelen Bir Yolcunun Kaleminden Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri Yolculuğundan Gelen Bir Yolcunun Kaleminden Köy Enstitüleri
Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihin de kuruldu. 1953 tarihinde kaldırıldı. 17 Nisan 2018 tarihi Köy Enstitüleri’ni kuruluşunun 78 yıl dönümü, kaldırılışın da 65. yıl dönümüdür.
Köy Enstitülerinin kuruluşuna Türk halkı olarak ne kadar çok sevindiysek, kapatılmaları olayına da oka dar çok üzüldük. Köy enstitüleri projesi eğitim öğretim de geri kalmış ülkelerin gündemin de olmasına karşın bu projeyi ilk uygulayan ülke Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuş; ve bu eğitim öğretim projesini başarı ile uygulayarak eğitim öğretim de geri kalmış ülkelere örnek olmuştur.
Köy Enstitüleri projesi ile Türkiye Devleti Milli Eğitimde okuma yazma seferberliği başlatılmış . Bu seferberlik Kurtuluş Savaşı seferberliğinden daha önemle ele alınarak uygulamaya başlanmış, başarılı olmuştur. Şöyle ki 1936 yılında askerliğini çavuş onbaşı olarak yapan gençler 6 ay süreli ‘EGİTMEN’ Kurslarına alınıyorlar. Burada 6 ay kurs sonunda kursu başarı ile bitirenleri üç yıl eğitmenli köy okullarına atandırıyorlar. Eğitmenler gündüzün çocukları okutuyorlar. Geceleri de yetişkinleri okutup onlara okuma , yazma yapıyordu .
Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ünlü eğitimci İsmail Hakkı Tanguç’un girişimleri ile 1940 yılında 17 Nisan günü doğanın canlandığı bir zamanda Türkiye’nin 21 ilinde en kırsal alanda seçilerek o alanlarda KÖY ENSTİTÜLERİNE bina yapılıyor. Yapılan binaların içinde ikamet ediliyor.ve hem eğitim öğretim Faaliyetleri devam ediyor. Köy Enstitüleri ne kız erkek Köy Çocukları kabul ediliyor. Köy Çocukları Köy Enstitüsünde beş yıl tahsil yapacak 5 yıl sonunda öğretmen olacak. Gittiği köyü yadırgamayacak.
Köy Enstitüleri ne verilen eğitimin yüzde ellisi kültür dersleri yüzde yirmi beşi sanat dersleri yüzde yirmi beşi de tarım dersleriydi. Ayrıca kültür ağırlıklı kurslar vardı ki; bu kurslar oldukça verimli olmaktaydı.
Köy Enstitülerinin kurulduğu iller-deki o kasabada olanlar 2-3 yıl içinde en görkemli yeşil alanlar olmuşlardı. Köy Enstütülerinin modeli ve amaç köy insanını eğitmek köy insanına hayat seviyesini yükseltmekti.
Köyler tarım ve hayvancılık bakımından modernize edilecek. Şehirler halkını köye özendirilecek hale getirecekti. 21 Köy Enstitüsü zamanla köy üniversitelerine çevrilecekti.Köy insanı hiçbir vesileyle şehire heveslenmeyecekti.
Devletin kalkınma projeleri,5 yıllık,
1 O yıllık kalkınma planlamalarının uygulanmasına köyden başlanacaktı. Her köyün yolu, suyu, elektriği, telefonu, okulu, hastanesi olacaktı. Köylü üretken olacaktı. Kendi işini kendi kuracaktı. Köyler göç veren birim olmayacak, göç alan birim olacaklardı. Köyler kooperatifleşecekti. Köylünün ürettikleri köylünün karına kooperatifler aracılığı ile satılacaklardı. Köy delikanlıları köyde kalacaklardı , kendi emekleri ile kendi sigortalarını ödeyip emekli olacaklardı. Aileler bölünmeyeceklerdi.
Köy Enstitülerinin kapatılması ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti eğitim-öğretim bakımından bir asırlık geri adım atmıştır. Köy Enstitülerinin kapatılması ile köycülük bitirilmiş, tarım ve hayvancılık yok edilmiş, dışa bağımlılık başlamıştır. Bunun sonuçlarını da hastanelerde izlemekteyiz. Hastaneler sayısız hastalarla dolup boşalmaktadır.Her geçen yılda yeni yeni hastalıkların adlarını öğreniyoruz.
Neden hastayız? Neden Hastanelerdeyiz? Kendi ürettiğimizi kendimiz yiyememekten. Köy Enstitülerinin açılmasına işletilmesine vesile olanları rahmet ve şükranla anarken ; kapatılmasına vesile olanları da nefretle lanetliyorum. Açılmasına vesile olanlarda eğitimciydi. Kapatılmasına vesile olanlarda eğitimciydi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR