...
HAVA DURUMU
hava durumu

artvin

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 16 Kategoride 1780 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Keçiboynuzundan Yapılan Bıçaklara Yoğun İlgi

02 Aralık 2015 - 1.355 kez okunmuş
Ana Sayfa » Artvin»Keçiboynuzundan Yapılan Bıçaklara Yoğun İlgi
Keçiboynuzundan Yapılan Bıçaklara Yoğun İlgi

Keçiboynuzundan Yapılan Bıçaklara Yoğun İlgi

Türkiye’nin yaban hayatı açısından en önemli bölgelerinden olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal olarak avlanan yaban keçilerinin boynuzundan üretilen “Yusufeli bıçağı” turistlerden rağbet görüyor.

Yusufeli Kaymakamlığı’nın girişimleriyle yaklaşık bir yıl önce başlatılan “Yusufeli Bıçağı” projesi kapsamında küçük bir atölyede üretilen kesici kısmı ithal çelikten, sap kısmı ise ilçede büyük bir popülasyona sahip olan yaban keçisi boynuzlarından üretilen bıçaklar yakın bir zamanda ilçenin tanıtımına ve turizmine katkı sunacak. Aynı zamanda gençlere gelir kapısı olacak. Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci yaptığı açıklamada; “2013 yılında Yusufeli için bir değer yaratma araştırmamızda ”Yusufeli Bıçağı” adı altında bir marka oluşturmaya karar verdik. Yusufeli gerek avcılık gerek doğa ve kültür turizmi bağlamında, ciddi bir öneme sahip bir yer olması hasebi ile ciddi bir turist gelmektedir. Bu turizm potansiyelini değerlendirmek ve turizmden bir katma değer elde etmek açısından bir marka ürün geliştirmeyi düşündük” dedi. 2015 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,  Halk Eğitim Merkezi ve Kaymakamlık olarak ortak bir proje geliştirdiklerini belirten Dereci, şunları söyledi :”  Yusufeli bıçakların yüzde 100 yerli Yusufeli ürünü olabilmesi adına, yapımda kullanılacak tüm malzemeler 22 bin lira harcayarak aldık. Bir atölye kurarak bıçak üretmeye başladık. Türkiye de el yapımı bıçakçılık alanında ileri gelen kişilerle iletişime geçilip ilçemizde yaşayan bir gencimize eğitim aldırdık.  Bu eğitim neticesinde ilk satışımızı yurt dışından gelen Amerikalı bir avcıya 450 dolara satıldı. Sonuç olarak Yusufeli Bıçağının marka olma ve Yusufeli turizm envanterine ürün katmak ve katma değer elde etmek yolundaki inancımız tamdır. “

Üretilen İlk Bıçak 450 Dolardan Alıcı Buldu

Yusufelili bıçak ustası Ali Tamyürek; “Doğa’da bulduğumuz veya yasal avlanma ile bize ulaşan yaban av keçisinin boynuzlarını av bıçağı yapımında kullanıyoruz. Doğa’da çeşitli sebeplerden dolayı telef olan av keçilerinin boynuzlarını alıp atölyemde işliyorum. İlçemiz yaban hayatı anlamında çok zengindir. Yaban av keçisi ile ünlü bir ilçedir. Yıllardır ilçemize başta ülkemiz olmak üzere yerli ve yabancı avcı yasal avlanma kapsamında av keçisi avlanamaya geliyorlar.  İlçe kaymakamlığının önderliğinde bu kadar değerli olan bir hayvanın boynuzlarını değerlendirmek ve ilçenin turizmine katkı sağlamak ve gelir elde etmek amacıyla bir proje geliştirildi. Çelikten yaptığımız av bıçağının sap kısmını av keçisinin boynuzlarından yapmaya başladık. Atölye de özenerek yaptığım bıçaklar kısa sürede büyük beğeni topladı. İlçemize gelen özellikle yabancı turistler çok ilgi gösterdi ve satın almaya başladı” dedi.

 

 

Ülkenin En İyi Ustalardan Eğitim Aldı

Ülkede bıçak yapımı konusunda çok iyi olan ustalarda eğitim almak üzere kaymakamlığın desteğiyle çeşitli illerde eğitim aldığını belirten Tamyürek; “Kaymakamlığımız beni ülkede bıçak üretiminde marka olmuş Trabzon, İstanbul, Denizli, Balıkesir gibi illere gönderdi. Buradaki en iyi bıçak ustalarından bir süre eğitim aldım ve kendimi geliştirdim. Çelikten bıçak yapıyorum. Sap kısmını ise en çok tercih edilen yaban keçisinin boynuzundan imal ediyorum” dedi

Boynuzdan yaptığı bıçaklarının genellikle hediyelik eşya olarak alındığını belirten Tamyürek; ” Yapacağım bıçakları önceden tasarlıyorum. Ardından kağıt üzerine tasarladığım bıçak modelini kağıda çiziyorum. Şablonlarını çıkarttıktan sonra çeliğe şekil veriyorum. Bıçağı keskin bir hale getirdikten sonra sap kısmında ise av keçisinin boynuzunu kullanıyorum. Bıçak yapımı çok zor ve incelik isteyen bir ustalık gerektiriyor” ifade etti.

Yaklaşık 3 günde yaptığı bıçakların 100 ile 450 dolar arasında değişen fiyatlara alıcı bulduğunu ifade eden Tamyürek,” Yaklaşık bir yıldır bıçak üretiyorum. Bıçaklara kısa sürede artarak devam eden talep var. Bu talebe şu an için cevap veremiyoruz. Halıhazırda bu bıçakları ilçemizin tanıtımında kullanmaktayız. Özellikle bıçaklarımızı ilçeye izinli avlanma kapsamında gelen başta Amerikalılar olmak üzere çok sayıda yabancı turist tarafından tercih ediliyor ve satın alınıyor” diye konuştu.

Vali Cirit, Projeye Destek Veriyor

İlçede üretilen bıçakların logosuyla birlikte bir marka haline dönüştürebilmek için projeye her tür desteği vereceklerini belirten Artvin Valisi Kemal Cirit ise, Artvin’in flora ve fauna bakımından oldukça zengin bir kent olduğunu söyledi.

Av yaban hayatının Yusufeli ilçesinde çok büyük bir potansiyel olduğunu belirten Vali Cirit; “Yusufeli ilçemizi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist av turizmi kapsamında yasal süreci tamamlayarak ziyaret etmekteler. Kaymakamlığımızca hayata geçirilen “Yusufeli Bıçağı” projesini önemsemekteyiz. Doğada çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal avlanma kapsamında avlanan yaban keçilerinin boynuzları değerlendirilerek elde edilen bıçaklar,  ilçenin tanıtımının yanı sıra aynı zamanda gençlerimize bir gelir kapısı da olacaktır” dedi.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

TemaFabrika
Teknik Destek