Borçka Devlet Hastanesi’nde Gerçeği Aratmayan Yangın ve Bina Tahliye Tatbikatı

Borçka Devlet Hastanesi’nde Gerçeği Aratmayan Yangın ve Bina Tahliye Tatbikatı
Borçka Devlet Hastanesi’nde gerçeği aratmayan yangın ve bina tahliye tatbikatı yapıldı.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hastanelerde 2016 yılı içerisinde en az bir kez afet planına göre yangında bina tahliyesi, yangın söndürme tatbikatı çerçevesinde Hopa, Arhavi, Artvin ve son olarak Borçka Devlet Hastanesinde uygulama yapıldı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sivil Savunma Amiri Yusuf Yıldırım ve Borçka Devlet Hastanesi Kalite Yönetim Direktörü Şükran Nalbant öncülüğünde Yangın ve Bina Tahliye Tatbikatı Senaryosunda verilen bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; ”Borçka Devlet Hastanesi A-B-C-D 4 blok olmak üzere, 30 yatak kapasiteli olup 105 kadrolu 24 şirket personeli olmak üzere toplam 129 personel çalışmaktadır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM), İl Sağlık Afet ve Acil Durum Planı (İLSAP), Türkiye Afet Planı (TAMP), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Hastane Afet Planı (HAP).
Acil Çağrı Numaraları: 110 YANGIN Borçka Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 112 AMBULANS İl Ambulans Servisi Acil Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği, 122 AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, 155 POLİS İMDAT İlçe Emniyet Müdürlüğü, 4444 KIRMIZI KOD Hastane Yangın Acil Kod.”
Borçka Devlet Hastanesi’nde uygulamalı yangın söndürme tatbikatı çerçevesinde tatbikatın amaçları ve hedeflerine ilişkine şu ifadelere yer verildi: “Yangın anında serviste yatan hastaların ve görevli personellerin çıkan yangından etkilenmesi halinde olaya müdahaleyi gerçekleştirecek Hastane Afet Planında görevli personellerin, Kamu, Kurum ve Kuruluşlar arasında hızlı ve doğru koordinasyonu sağlamak, kamuoyu bilinci oluşturmaktır. Hedefler, hizmet binası olarak kullanılan Borçka Devlet Hastanesinde çıkabilecek olası bir yangın durumunda yangın söndürme işlemini en kısa sürede uygulamak ve yangını söndürmek. Hastanede yatmakta olan hastaların ve görevli personellerin çıkan yangına maruz kalmadan güvenli ve hızlı bir şekilde tahliyesini sağlamak. Yangın durumunda can ve mal kaybının minimum düzeye indirilmesi. Yangın durumunda ilgili kurumların koordineli şekilde yangına müdahale etmesi.”
Yangın Ve Bina Tahliye Tatbikatının Uygulama Aşamaları Şöyle:
“Hazırlık, İhbar, İlk Değerlendirme Komisyonunun Toplanması, Müdahale, Acil Durumun Sonlandırılması, Raporlama.”
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Figen Çakmak yaptığı basın açıklamasında; “Hastanemizde Acil Durum Eylem Planına göre her yıl yapılması gereken yangın tatbikatı ve hasta tahliyesi toplam 20 dakika sürmüştür. Tatbikat süresince hiçbir hasta ve çalışan dumandan etkilenmeden toplanma bölgesi ve güvenli bölgelere tahliyeleri sağlanmıştır. Tatbikatın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan başta Hastane Afet Planı Ekibi olmak üzere, Borçka Belediyesi İtfaiye ekibi, Borçka İlçe Emniyet Amirliği, 112 ve UMKE Ekibine, hastane çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sivil Savunma Amiri Yusuf Yıldırım ise; “Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinde Sivil Savunma Amiri olarak görev yapmaktayım. Afet durumlarında hastanenin afet palanına göre her yıl masa başı ve uygulamalı olarak tatbikat yapma zorunluluğumuz var. Bu kapsamda Artvin ilinde Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastanelerin de tatbikat planlarını yaptık. Daha önce Artvin, Arhavi ve Hopa Devlet Hastanelerinde uygulamamızı yaptık. Bugün de Borçka Devlet Hastanesinde yangın tatbikatı ve bina tahliye tatbikatımızı gerçekleştirdik. Yaptığımız tatbikatta olayı gerçek algılayıp bir sürü insanlar hastaneye geldiler. Acaba ne oldu? Gerçekten bir yangın mı var, farklı bir olay mı var diye insanlar panikleyerek hastaneye ulaştılar ama biz bu tatbikattan önce çevredeki vatandaşlara, yatan hastalara ve refakatçilerine tatbikatın yapılacağı hususunu herkese duyurduk. Herhangi bir panik olmaması ve korkulmaması gerektiğini biz hastane olarak uygulama kısmında görev alan arkadaşlarımız tek tek dolaşarak bilgilendirme yaptık. Amacımız olası bir afet durumunda, yangın durumunda ne yapmamız gerektiğini uygulamasını görmek istedik. Şuana kadar yaptığımız tatbikatlarda gerçeğini aratmadı. Uygulamasını gerçekten ekip arkadaşlarım özveriyle çalışarak yaptılar. Sanki bugün yaptığımız tatbikat gerçekmiş gibi uygulamasını yaptık. Tatbikatta görev alan diğer ekipler 112 ambulansları olsun, Borçka Belediye İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekip arkadaşları bu konuda eğitimlerini almış bir şekilde tatbikatımıza katıldılar. Uygulama kısmında da güzel bir şekilde icra ettiler” dedi.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR